Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 10 de març del 2014

9. AVANTGUARDES I ESTILS COMERCIALS DEL CINEMA EUROPEU DE POSTGUERRA (1945-1980)

"Al final de l'escapada", de Jean-Luc Godard, un dels films més innovadors i influents del cinema europeu de postguerra.
A Europa, el daltabaix provocat per l'ascensió dels règims totalitaris nazi-feixistes (1923-39), la Guerra Civil espanyola (1936-39) i la II Guerra Mundial (1939-45), suposaren la decadència o desaparició de la majoria d'estils cinematogàfics d'avantguardea (com el cinema-ull i el realisme socialista soviètics -eliminats per Stalin- l'expressionisme alemany -eliminat pel nazisme- o el surrealisme franco-espanyol -Buñuel i Dalí s'exilien a Mèxic i EUA respectivament per fogir dels conflictes-). 
A més a més el cinema clàssic nordamericà i britànic es va imposar a partir dels anys 30 i sobretot als 40 i 50 com el llenguatge cinematogràfic dominant, barrant el pas del públic a propostes més innovadores i originals. A Europa també es desenvolupa l'estil clàssic, de forma brillant a Gran Bretanya i amb un bon grapat de bons directors a la resta del continent.
Tot i això, en acabar el conflicte mundial, el cinema creatiu i amb pretensions artístiques va anar reapareixent i es desenvoluparen noves avantguardes cinematogràfiques i altres estils de cinema comercial més originals com a alternativa al cinema clàssic de Hollywood. Aquest afany innovador i de llibertat creativa arriba fins i tot als països comunistes de l'est d'Europa entre la mort de Stalin el 1953 i el tràgic final de la Primavera de Praga de 1968 a partir del qual es restableix la censura i molts directors marxen a l'exili. Les principals mostres d'aquests tipus de cinema són:
  • El neorrealisme italià (anys 40 i 50).
  • La nouvelle vague francesa (anys 60 i 70).
  • El realisme màgic (a la Itàlia dels anys 60 i 70)
  • El cinema existencialista i metafísic nòrdic (anys 50, 60 i 70 a Dinamarca i Suècia). 
  • El Free cinema britànic (anys 50 i 60) i el cinema polític i de denúncia (anys 60 i 70).
  • El nou cinema dels països de l'Est (anys 60 i 70 a Rússia, Polònia i Txecoslovàquia).
  • El nou cinema alemany (anys 70).
  • Nous estils comercials: la comedia all'italiana (anys 50 i 60), la comèdia social espanyola (anys 50 i 60)  i els Spaghetti western (anys 60 i 70).
* Elaborat per Biel Vich Vidal
ACTIVITATS
  1. A quina època i per quins motius van desaparèixer les primeres avantguardes europees?
  2. Quin tipus de cinema es va imposar a Europa als anys 30, 40 i 50?
  3. Quins estils avantguardistes aparèixen a Itàlia en les dècades posteriors a la IIGM? Quina realació van tenir amb Espanya?
  4. Quines altres avantguardes aparèixen en altres països?
  5. Com es va recuperar la llibertat creativa als països comunistes de l'est? Quin tipus de cinema s'hi desenvolupà? Fins quant?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada