Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 7 de novembre del 2013

6. EL CINEMA D'AVANTGUARDA; QUE ÉS EL CINEMA D'AVANTGUARDA?

Exemple de pintura avantguardista realitzada per Picasso
Seguint les passes de Griffith, en aquestes primeres dècades del cinema a Europa apareixen, un seguit de directors que se n'adonen que aquest nou mitjà de comunicació de masses també pot servir com a mitjà d'expressió d'allò més íntim de l'ésser humà: els seus anhels, angoixes o fantasies. I a més expressant-ho amb una estètica innovadora, d'"avantguarda", seguint les passes dels artistes que des de principis del s. XX estaven revolucionant el món de les arts (com Picasso, Miró o Dalí). 
L'avantguardisme és la tendència, en una obra d'art, o d'un artista, a introduir elements innovadors respecte de les formes tradicionals, convencionals o acadèmiques d'expressió artística. així s'entén com la preocupació dels artistes per desenvolupar recursos que trenquin o distorsionin els sistemes més acceptats de representació o expressió, al teatre, pintura, literatura, cinema, etc.
El cinema d'avantguarda suposa una ruptura amb la narrativa del cinema comercial, especialment amb el de Hollywood, seguint fins a les seves últimes conseqüències i de la forma més radical possible les idees del "manifest de les set arts" de Ricciotto Canudo. Aquest esperit innovador, creatiu i anticomercial va dominar el cinema Europeu dels anys 20 i 30, destacant a Rússia, Alemanya, França i als països escandinaus, desenvolupant diferents estils avantguardistes:
  • Avantguardes de la Rússia soviètica: cinema-ull, fàbrica de l'actor excèntric i realisme socialista
  • Expressionisme alemany.
  • Impressionisme i naturalisme poètic francès.
  • Surrealisme
  • Avantguarda nòrdica o escandinava.
*Elaborat i traduït a partir de http://ca.wikipedia.org/wiki/Avantguardisme, http://www.xtec.cat/~xripoll/cine0.htm i http://recursos.cnice.mec.es/media/cine/bloque1/
ACTIVITATS
  1. Què és l'avantguardisme?
  2. Quines característiques comuns defineixen les diferents avantguardes cinematogràfiques?
  3. Quins són els principals estils cinematogràfics avantguardistes? A quins països es desenvoluparen? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada