Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 9 d’octubre del 2013

2. MÉLIÈS: EL PRIMER CINEASTA

Georges Méliès i el fotograma més famós de les seves pel·lícules
Georges Méliès era un màgic molt popular del París de finals del segle XIX que es trobava entre el públic de la primera projecció dels Lumière. Méliès, que va quedar fascinat amb el nou invent, va intuir les grans possibilitats que oferia a nivell de trucatges i va decidir adquirir un cinematògraf per mirar d'aprofitar-lo per enriquir els seus espectacles de màgia i il·lusionisme.
Experimentant amb el cinematògraf Méliès es va adonar de les possibilitats del cinema a nivell de narració d'històries i es va convertir en el primer creador cinematogràfic, és a dir, el primer cineasta. Amb les seves pel·lícules Méliès va crear el cinema de ficció, superant l'avorriment del públic davant dels intrascendents documentals dels Lumière i convertint el cinema en un gran negoci. Es pot dir, doncs, que Méliès, va salvar el cinema d'acabar com un invent més entre tants d'altres oblidats en aquells temps. 
Méliès va fer realitat els somnis i les fantasies dels espectadors, projectant-los a la gran pantalla. Per fi, la fantasia més esbojarrada es feia realitat gràcies als seus films. I no només va ser el primer inventor de ficcions. És, a més, el creador de gèneres com els de la ciència-ficció i el fantàstic, per mitjà de pel·lícules com "Viatge a la Lluna" (1902) i "Viatge a través de l'impossible" (1904).
Una de les aportacions més grans de Méliès al cinema és la invenció dels trucatges: fer desaparèixer coses o fer-les aparèixer de nou, la sobrimpressió d'una imatge sobre una altra, les dobles exposicions, l'ús de maquetes, la càmera-ràpida i la càmera-lenta, etc. ës pot dir també que és el primer creador d'efectes especials.
Méliès va produir i dirigir nombrosos films amb un èxit espectacular que el feren ric i famós a tot el món. Va crea la primera productora, a la qual va anomenar Star film, creant un model de negoci i d'organització industrial per al setè art. 

* Elaborat a partir de Petita història del cinema, JAVIER MATESANZ, Lleonard Muntaner Editor, p.21 i  http://www.xtec.cat/~xripoll/cine0.htm
ACTIVITATS
1. Per quin motiu es considera a Méliès com el primer cineasta?
2. Quines aportacions va fer al cinema a nivell artístic? Quins gèneres va desenvolupar?
3. Quines aportacions va fer a nivell comercial i industrial?
4. Visiona la pel·lícula "Viatge a la lluna" i fes-ne un comentari.
5. Cerca a youtube una altra pel·lícula de Méliès i explica'n l'argument.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada