Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 8 de setembre del 2013

INTRODUCCIÓ (I): QUÈ ÉS EL CINEMA?

Com podem definir el cinema? Segons l'historiador de l'art Juan Antonio Ramírez es tracta d'un tipus peculiar de relat icònic o icònic-literari-sonor que apareix a les societats del segle XX amb quatre característiques bàsiques:
  • Es basa en la projecció sobre una pantalla plana, normalment de color blanc i proporcions estandaritzades, d'una successió de milers o milions d'imatges o fotogrames impreses en una pel·lícula fotogràfica, una cinta de vídeo o qualsevol sistema d'enmagatzament de dades digital.
  • La velocitat de projecció de les imatges de la pel·lícula fotogràfica és superior a l'umbral mínim de persistència retiniana (entre 16 i 24 fotogrames o imatges per segon) de tal manera que l'espectador percep diverses imatges similars com una projecció continua. Així el cinema permet la descomposició del moviment en imatges fragmentaries per mitjà de la filmació i la seva inperceptible reconstrucció a la pantalla per mitjà de la projecció, actualment a 24 fotogrames per segon.
  • Visualització socialitzada de cada projecció en sales d'exhibició i multiplicació de cada pel·lícula mitjançant diferents procediments de còpia, per poder-les exhibir al màxim de sales i llocs possibles. Això implica la creació d'una gran infraestructura industrial i comercial: fabricació de càmeres, pel·lícules, projectors i equips de so, laboratoris de revelat, estudis de filmació i muntatge, efectes especials, sales de projecció, ...
  • Elaboració d'un llenguatge cinematogràfic de significació universal, complexe, flexible i fàcil de desxifrar que permeti exposar de forma comprensible tot tipus d'històries, reals i inventades.
* Informació extreta i traduïda de Medios de masas e historia del arte, J. A. Ramírez, Ed Catedra, p. 223-224
ACTIVITATS
1. Explica en què consisteix el fenòmen de la persistència retiniana.
2. Explica molt resumidament les característiques bàsiques del cinema.
3. Veure una pel·lícula a la TV es podria considerar cinema? I veure-la a casa amb un reproductor de DVD?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada